Image

Παναγιώτης Αρβανίτης

Ο Παναγιώτης Αρβανίτης είναι Καθηγητής στον Τομέα Γλωσσολογίας και Διδακτικής του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Το πεδίο έρευνας του και οι δημοσιεύσεις του εστιάζουν στις Ψηφιακές Τεχνολογία στην Εκπαίδευση και στη Διδασκαλία της Γλώσσας. Ασχολείται ιδιαίτερα με τα αντικείμενα των πολυμεσικών Βάσεων Δεδομένων, των πολύγλωσσών ηλεκτρονικών λεξικών, των πολυμεσικών διαδικτυακών περιβαλλόντων και εφαρμογών για χρήση στην γλωσσική Εκπαίδευση / Kατάρτιση, την μάθηση με τη χρήση φορητών συσκευών και των εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και έχει αρθρογραφήσει σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (CARPE D.M.-LINGUA III, DEFI-Med Campus, DIMITRA-Leonardo da Vinci, ΞENIOΣ-EΠEAEK, ΕΚΑΤΗ-ΕΠΕΑΕΚ ΙI, TNP II – New Learning Environments) και στα προγράμματα του ΥΠΕΠΘ Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠγ), Πιστοποίηση Εκπαιδευτικών στη χρήση Υπολογιστών (ΚΕΠΙΣ) και Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις Νέες Τεχνολογίες (ΠΑΚΕ).

OPEN AI – ChatGPT, Google Gemini, και Μετάφραση

Κατά την τελευταία δεκαετία, τα επιστημονικά πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), της Βαθιάς Μάθησης (DL), της  Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας (NLP) σε συνδυασμό με την χρήση των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων (LLM) έχουν να επιδείξουν μια σειρά σημαντικών αλλαγών που αναπροσαρμόζουν σοβαρά την αλληλεπίδραση ανθρώπου και τεχνολογίας. Μόλις πρόσφατα είχαμε την εμφάνιση την Open AI - ChatGPT, ενός προηγμένου γλωσσικού μοντέλου που έχει εκπαιδευτεί να παράγει κείμενο και να παρέχει απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών περιοχών.

Στην παρουσίαση, αρχικά θα επικεντρωθούμε στην ανάλυση του ChatGPT ως ενός νέου ισχυρού γλωσσικού μοντέλου. Θα εξερευνήσουμε τη λειτουργία του, τις βασικές τεχνικές και αρχές που υποστηρίζουν την ικανότητά του να παράγει και να κατανοεί τη γλώσσα. Επιπλέον, θα συζητήσουμε τις δυνατότητες και τις πολλαπλές εφαρμογές του σε διάφορους τομείς, από την αυτοματοποίηση εργασιών μέχρι την μετάφραση, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.

Θα εξετάσουμε επίσης πώς τα γλωσσικά μοντέλα όπως το Open AI ChatGPT και το Google Bard μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση της Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας, καθώς και τις προκλήσεις που προκύπτουν στην προσπάθεια να καταστούν αυτά τα μοντέλα ακόμη πιο ακριβή, αποτελεσματικά, και προσβάσιμα σε ένα ευρύ κοινό. Μέσα από αυτή την ανάλυση, θα αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση του πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Βαθιά Μάθηση επηρεάζουν και μετασχηματίζουν την αλληλεπίδραση ανθρώπου-τεχνολογίας.

Η παρουσίαση θα γίνει στα ελληνικά και τα παραδείγματα χρήσης θα δοθούν στα αγγλικά/γαλλικά.